luni, 6 octombrie 2014

Limba și literatura română(Discurs)

         
                                 Discurs
    Dragi prieteni,stimată audiență cu toții știm că miturile în ordine simbolizează nașterea poporului român.Se poate observa faptul că toate miturile sunt creații culte,ca de exemplu:balada ,,Miorița,,de Vasile Alecsandri sau ,,Meșterul Manole,,.
    Balada Miorița de Vasile Alecsandri este un poem românesc răspîndit în peste 1500 de variante.Prima variantă este o baladă din zona Vrancea culeasă de Aleco Russo în perioada februarie-aprilie 1846.
    A fost publicată pentru prima dată de Vasile Alecsandri în secțiunea ,,Cîntece populare românești,, din gazeta Bucovina din Cernăuți cu titlul ,,Mieoara,,.Textul este republicat la 28 august1850 de Vasile Alecsandri în bisăptămînul ,,Zimbru,,(Iași).
   Acest mit pastoral a luat naștere în sînul unei naturi sălbatice și în inimile unui popor pașnic dar mereu dornic de libertate și adevăr.
    Ciobănașul din Miorița a înțeles un moment foarte important,pe care mulți nu-l acceptă:,,nu avem posibilitatea de a trăi veșnic fizic,însă este real faptul să nu fim uitați niciodată,lăsînd omenirii ceva specific personalității noastre.
    Operele care s-au inspirat din mitul balada ,,Miorița ,,este opera ,,Baltagul ,,de Mihail Sadoveanu de exemplu:Motivul transhumanței prezent în Miorița este preluat de către autorul Baltagului.În timpul trecerii de la munte spre cîmpie se petrece acțiunea comună a celor două capodopere literare: ciobanul moldovean este ucis de alți doi semeni deoarece acesta are o mai multe și bani mai mulți .
    Valoarea artistică a lui Vasile Alecsandri  a contribuit  la dezvoltarea folosirii limbii române în toate domeniile.Din această cauză creațiile lui Vasile Alecsandri au devenit pentru mulți etalonul suprem în ceea ce privește creația populară.
   Această baladă a dat naștere în sufletul autorilor unei teorii filosofice în care poziția fatalistă a ciobănașului a fost pentru ei un exemplu a poporului român față de viață.
   Eu cred că nu există o operă mai cunoscută de poporul român  decît ,,Miorița,,.Mai întîi de toate este foarte ușor de memorat,în plus tot conținutul ei descrie întreg spațiul românesc.   Ea a devenit o enigmă deoarece jocul folosit de cuvinte fascinează prin simplitatea sa,și în același moment oferă un anturaj meditativ pe care-l simți foarte aproape de sufletul tău. Vă mulțumesc pentru atenție!!!


     

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu