miercuri, 8 octombrie 2014

Clasificarea reflexelor(Biologie)

                                  Refexele
                                   
                                     Clasificarea reflexelor

Necondiționate
Condiționate
Reflexele alimentare(mesticația,salivația,degustiția,reflexul suptului,instinctul matern)
Extero-ceptive(impulsul vine din mediul extern)de exemplu :căutarea hranei
Reflexele de apărare(schipitul ochiului,strănutul,tusea)
Intero-ceptive(impulsul vine din mediu intern)
Reflex de orientare
Proprio-ceptive –formează deprinderi de vorbire și de mers
Reflexele sexuale(căutarea partenerului sexual,împerecherea)



                                            Deosebiri
Necondiționate
Condiționate
Perioada de latentă este mai lungă
Perioada de latentă scurtă
Se învață prin repetare
Se moștenesc
Se pot uita în timp
Este specific speciei
Sunt individuale
Este constant toată viața
Sunt conștiente
Sunt inconștiente
Sunt voluntare
Sunt involuntare
Se formează pe baza unui reflex necondiționat
Se închide la nivelul inferior al sistemului nervos
Se închide la nivelul scoarței cerebarale


Reflexe necondiționate sau înnăscute acestea apar sau imediat la naștere sau în cursul dezvoltării organismului după naștere până la maturitate, acestea sunt tipice fiecărei specii, care la stimuli asemănători declanșează automat reflexul, a cărui viteză și intensitate variază după individ.
Reflexe condiționate sau coordonate sunt reflexe care se formează prin învățarea lor în cursul vieții fiind numite și reflexe dobândite '.
Procesul de învățare poate apare și în cazul
reflexelor viscerale (sistemul nervos vegetativ) cu studiul lor s-a ocupat în mod deosebit fiziologul rus Ivan Pavlov (1849 - 1936) a devenit renumită experiența lui cu câinele care salivează fără să primească hrană, numai la auzul clopoțelului, după formarea reflexului condiționat, pe care câinele l-a asociat în timpul experienței cu administrarea hranei.

Varianta personalizata ar fi de exemplu la reflex neconditionat: eu cand aud cum curge apa si mi-e frig trebuie sa ies la baie.
Reflex conditionat este de exemplu, cand vad aici o intrebare, vreau sa raspund imediat la ea prima...Reflexele conditionate ( polisinaptice) sunt acele reflexe care reprezinta raspunsuri care implica mai multi factori; se invata prin repetare ( deci se pot uita in timp), sunt individuale, sunt constiente si voluntare. Exemplu: scrisul, mersul, vorbitul, cititul.

Reflexele neconditionate ( monosinaptice) sunt acele raspunsuri simple, scurte si mereu aceleasi; se mostenesc, este specific speciei, este constant toata viata, sunt inconstiente si involunare. Exemplu: reflex rotulian, reflex termic ( atunci cand atingi suprafete incinse tinzi sa retragi rapid mana), reflex ahilean ( se stimulueaza tendonul lui Ahile; similar celui rotulian).Altfel spus reflexele condiţionate sunt cele pe care le capeţi pe parcursul vieţii, individual, îţi dai seama cînd le faci, o faci voluntar. Pe când cele necondiţionate sunt cele pe care le ai de la naştere, care nu s'au format treptat, dar care sunt inconştiente şi involuntare.

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu