joi, 9 octombrie 2014

Dimitrie Cantemir,,Proiect de grup"(Limba și literatura română)

                             Dimitrie Cantemir
            ,,Un prinț al umanismului''
Motto:
,,Umaniștii apuseni mărturiseau că-și datorează știința faptului că s-au suit pe umerii uriași ai clasicilor critici.
       Cantemir este un asemenea critic''
   Dimitrie Cantemir născut la 26 octombrie 1673 a decedat la 21 august 1723,domn al Moldovei.
   Cunoștințele enciclopedice pe care le-a deținut au fost studii de limba și literatura greacă,retorică,logică,filozofică și teologie ortodoxă,studii pe care le-a făcut în țară.În 1688 urmează cursurile  Academiei grecești  de pe lîngă Patriarhia din Constantinopol.
   La 10 decembrie 1730,la vîrsta de 33 de ani ajunge domn al Moldovei ca un credincios al Imperiului Otoman.
   Marea majoritate a operelor sale se bazează pe o vastă documentație folosind izvoare străine în limbile:germană,franceză,rusă,polonă,turcă,etc.
   Modalitatea esențială folosită de autor este alegoria,astfel o folosește ca un scop defensiv pentru a putea vorbi liber despre evenimentele contemporane.De exemplu în cultura ieroglifică putem liber observa acest lucru în romanul,,Istoria ieroglifică,,unde Cantemir ne vorbește liber despre moldoveni,despre folclorul românesc,despre jocurile populare,mituri și legende,observăm același lucru chiar și în cultura filozofică evedențiind în operele,,Logica,,Metafizica,,Imaginea științei sacre,Despre conștiință,etc..,,disputele medievale despre timp,suflet,natură sau conștiință.
   El cultivă un epic enciclopedic de natură digresivă:întîlnim digresiuni epistolare,oratorice,de exemplu:,, descrierea Nilului sau descrierea curții Otomane,,.
   Viața i-a oferit lui Dimitrie Cantemir o experiență care îi tensiona relațiile cu fratele său Antihon Cantemir.Următorii ani s-au dovedit a fi mai liniștiți pentru Cantimeriști,iar pe de o parte Dimitrie Cantemir a reușit  să-și îmbunătățească relațiile de prietenie cu Constantin Brîncoveanu,obținînd chiar în schimbul averilor confiscate de soțiile sale o pensie anuală din partea Voievodatului Muntean.
   Dimitrie Cantemir erudit de faima europeană,voievod moldovean,berlinez,academician,prinț rus,cronicar român,cunoscător al tuturor plăcerilor pe care le poate da lumea.
   Cantemir se prezintă ca o imagine superioară a erudiției,dar înainte de a fi erudit,e un om de acțiune influențat de umanismul renașterii.
   

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu